Koulumatkatuki 1.8.2023 alkaen

Koulumatkatukea haetaan Kansaneläkelaitokselta. Hakemus jätetään Kansaneläkelaitokselle Omakelan kautta.

Hakemuksen voi jättää myös paperisena asianomaiseen oppilaitokseen Kansaneläkelaitokselle toimitettavaksi ja oppilaitoksessa merkitään hakemukseen saapumispäivä. Oppilaitos ei jatkossa toimi enää tietojen tarkastajana, vaan tiedot opiskeluoikeudesta tulee OPH:n vastaanottotiedoista ja Koski-tietovarannosta.

Koulumatkatuen myöntämisperusteet eivät muutu, myös jatkossa maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla koulumatkan tulee olla vähintään 7km/suunta ja muilla 10km/suunta.

Opiskelijalla, jolla on 10 - 14 koulumatkatukeen oikeuttavaa matkapäivää kalenterikuukaudessa, voi saada koulumatkatukea puolet täysimääräisestä tuesta. Opiskelija, jolla on vähintään 15 koulumatkatukeen oikeuttavaa matkapäivää kalenterikuukaudessa, voi saada täysimääräisen tuen.

OmaKelassa on mahdollista hakea koulumatkatukea 29.5.2023 alkaen, jotka kohdistuvat 1.8.2023 alkaen tehtäviin matkoihin.

 

Koulumatkatuen hakeminen OmaKelassa

Hakemuksen tekeminen OmaKelassa vaatii vahvan tunnistautumisen eli pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Huoltaja voi hakea tukea alaikäisen opiskelijan puolesta.

Kela.fi sivuille on tulossa linkki reittioppaaseen, jotta opiskelija voi tarkistaa koulumatkansa pituuden ja onko reitillä joukkoliikennettä käytettävissä. Opiskelijan tulee ensisijaisesti käyttää tätä reittiopasta.

Hakemukseen nousee valmiiksi opiskelijan perustietoja, mm. osoitetiedot ja opiskelupaikan vastaanottotiedot. OmaKelan hakemus ei pyydä liitteitä koulumatkatukihakemusta jättäessä, vaan hakemuksessa on valmiina tieto opiskelupaikan vastaanottamisesta. Mikäli opiskelija ei aloita koulutusta, tieto tulee Kelalle Koski-tietovarannosta. Jos koulutus on jo alkanut, opiskelutietojen tulisi olla jo Koskessa. Mikäli tiedot ovat väärin tai puutteelliset, opiskelijan pyydetään korjaamaan opiskelutiedot oppilaitoksessa.

                 

                 

 

 

 

Sähköinen osto-oikeus

Jos opiskelija saa hakemuksen jättämisen yhteydessä osto-oikeuden, hän voi saman tien siirtyä lipun myyjän verkkokauppaan ostamaan matkalipun. Sähköisen osto-oikeuden voi saada 29.5.2023 alkaen, mutta koulumatkalipun voi ostaa osto-oikeudella vasta 18.7.2023 alkaen.

Osto-oikeus määrittää millä ajalla opiskelija voi ostaa koulumatkatuettuja matkalippuja, täyden kuukauden ja puolen kuukauden matkalippujen määrät ja kuinka pitkälle matkalle matkalipun voi ostaa.

Jokaisella lipun ostokerralla lipun myyjä tarkastaa Kelasta, voiko opiskelijalle myydä koulumatkatuetun matkalipun.

Kaikissa tapauksissa osto-oikeutta ei pystytä heti muodostamaan tai jos opiskelija hakee tukea paperilomakkeella. Silloin opiskelija saa osto-oikeuden vasta, kun koulumatkatukihakemus on käsitelty Kelassa. Opiskelijalle voidaan tällöin korvata ennen osto-oikeuden saamista ostettu matkalippu. Opiskelija voi hakemuksen jättämisen jälkeen täydentää hakemustaan ja ilmoittaa ostamastaan matkalipusta viestillä OmaKelassa tai puhelimitse.

Huoltaja voi rajatusti asioida alaikäisen lapsensa puolesta ja hakea koulumatkatukea opiskelijan puolesta. Huomioitavaa on, ettei huoltaja näe alaikäisen opiskelijan osto-oikeustietoja OmaKelassa. Ei myöskään ole varmuutta, onko lipun myyjän verkkokaupassa toisen puolesta asiointimahdollisuutta.

Sähköistä osto-oikeutta käyttävät lipunmyyjät ovat Matkahuolto ja Waltti-liikenne.

Kela vastaa koulumatkatukeen liittyvistä asioista, mutta ei siitä millaisia lipputuotteita lipun myyjillä on tarjottavana. Lipun myyjä päättää lippujen voimassaolosta, latauspaikoista- ja ajoista, matkakorteista ja sovelluksista ym.

 

Muutoksista ilmoittaminen

Keväällä 2023 otetaan käyttöön OmaKelassa matkatukihakemus (KM1). Muutosilmoitus (KM4) tulee myöhemmin, mahdollisesti loppuvuoden 2023 aikana.

Opiskelija voi ilmoittaa muutoksista toukokuun lopulla käyttöön otettavalla hakemuksella. Hakemuksessa ei ole kaikkia muutosilmoitukseen tulevia kysymyksiä, mutta käsittelijä voi kysyä esim. viestillä lisätietoja.

Opintojen keskeytymis- ja valmistumistiedot saadaan Koski-tietovarannosta, niitä ei tarvitse ilmoittaa.