Opojen syystervehdys ysiluokkalaisten huoltajille

Heippa ysiluokkalaisten huoltajat!

Ja terveiset täältä Lyskalta. Me olemme koulun opinto-ohjaajat ja kuljemme nuorten rinnalla tämän jännittävän ja tärkeä lukuvuoden läpi. Ysiluokka on peruskoulun päättöluokka ja sen vuoksi erityisen tärkeä vuosi peruskoulunsa päättävälle nuorelle. Ysiluokan aikana tehdään päätös jatko-opintopaikasta ja tässä tärkeässä päätöksessä me opinto-ohjaajat olemme tukena. Päätöksessä apuna ovat myös esim. oppilaanohjauksen luokkatunnit, oppilaitosvierailut, eri koulutuksiiin tutustuminen ja koulun ulkopuoliset TET-jaksot.


Jokainen ysiluokkalainen käy lisäksi ainakin kerran henkilökohtaisessa ohjauksessa eli ns. opokeskustelussa oppilaanohjaajansa luona. Ohjauskeskustelussa keskitytään hänen tilanteeseensa, voimavaroihinsa ja toiveisiin, ja oppilas tekee opon ohjauksella suunnitelman jatko-opinnoista ysiluokan jälkeen. Ohjauksessa voi käydä useamman kerran tarvittaessa. Huoltajat ovat myös tervetulleita mukaan opokeskusteluun. Ohjaukset alkavat syysloman jälkeen ja niihin lähetetään kutsu Wilman kautta. 

Huoltajille suunnattu Lyseonmäen koulun yhteishakuilta järjestetään 16.1.2025 klo 17.30  Heinolan lukiolla,jossa illan aikana me opot kerromme arvokasta tietoa yhteishaun käytännöistä ja esittelemme koko Heinolan koulutustarjonnan. Illan aikana omasta koulutustarjonnastaan kertovat:

Lisäksi kaikkien ysien kanssa käymme Heinolan Salpauksen avoimissa ovissa ja Heinolan lukiolla tutustumassa. Lisäksi on mahdollisuus tutustua lähiseudun lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen. Näistä kaikista tutustumismahdollisuuksista tiedotamme Wilman kautta.

TET-JAKSO

TET-jaksot ajoittuvat tänä vuonna viikolle 46 ja 47.  Nuoria kannustetaan koulun taholta omatoimiseen tutustumispaikan hankintaan. TET-paikan itsenäinen hankkiminen on tärkeä osa opiskelu- ja oppimisprosessia. Joskus vanhempienkin apua tarvitaan. Kiitos jo etukäteen yhteistyöstä!

Työelämään tutustuminen antaa nuorelle ainutkertaisen, yksilöllisen ja omakohtaisen kokemuksen työelämästä. TET-jakson aikana nuori saa kokeilla omia sosiaalisia taitojaan aikuisten työyhteisössä. Nuorella on myös mahdollisuus harjoitella työmarkkinoilla vaadittavia taitoja: omien vahvuuksien tunnistamista ja kykyä tuoda omaa osaamistaan esille. TET lisää nuoren itsetuntemusta ja mahdollisesti selkiinnyttää hänen valintojaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Tekemällä oppiminen sekä koulussa opittujen tietojen ja taitojen soveltaminen työelämässä saa ehkä koulunkäynninkin tuntumaan mielekkäämmältä. Onnistunut TET-jakso kohentaa nuoren itsetuntoa ja luo uskoa ja toivoa tulevaisuuteen.

TET- jaksoon liittyviä käytännön asioita:

Yhteistyöterveisin, Tiina Enqvist, Leena Rantala ja Maija Ruuskanen