Uusi kouluvuosi on taas alkanut ja myös kihomatotartuntojen määrä nousee lukuvuoden alussa kouluissa ja päiväkodeissa. Olkaa kotona valppaina ja tehostakaa käsienpesua.
Alla lisää aiheesta ja hoito-ohjeet häätöön.
KIHOMADOT
Mitä ne ovat ja miten niistä voi päästä eroon?
Kihomadot ovat yleisiä. Kuka tahansa voi saada niitä. Hyvän hygienian maissa ne ovat tavallisimpia matoinfektioita. Kihomadot ovat yleisempiä lapsilla kuin aikuisilla. Kihomadot ovat n. 1 cm mittaisia, vaaleita ja rihmamaisia, langanpätkiä muistuttavia matoja. Niitä saattaa nähdä ulosteen pinnalla tai peräaukon lähistöllä. Kihomato on ihmisen loinen; se ei tartu esim. kotieläimen ulosteesta tai lumesta.
Tartunta saadaan kihomadon munista, joita voi joutua käsien välityksellä suuhun. Ne leviävät helposti käsistä, leluista, vuodevaatteista, kodin tekstiileistä ja kosteista pesutiloista. Munat kulkeutuvat suun ja hengityksen kautta suolistoon ja kehittyvät muutamassa viikossa madoiksi.
Oireina saattavat olla peräaukon kutina ja punoitus (etenkin yöllä). Usein lapsi nukkuu levottomasti ja raapii peräaukon seutua. Kihomadot havaitaan parhaiten tunti nukkumaan menosta, jolloin ne vaeltavat peräaukonsuulle munimaan.
Lääkehoito:
Muut toimenpiteet:
Lääkehoidon lisäksi suositellaan noudatettavaksi seuraavia toimenpiteitä uusiutumisvaaran välttämiseksi.
Päiväkodista/koulusta ei tarvitse olla pois kihomatojen vuoksi, mutta tartunnasta on hyvä ilmoittaa päiväkodin/koulun henkilökunnalle.