Vuoden 2013 Liikkuva Koulu Suomessa on Jyrängön koulu

Jyrängön koulu on palkittu vuoden 2013 Liikkuvana kouluna Suomessa. Tämä on erittäin merkittävä valtakunnallinen huomionosoitus. Suomessa on tällä hetkellä noin 500 Liikkuva koulu - statuksen omaavaa koulua, joten palkituksi tuleminen tuossa joukossa on upea saavutus.

Palkinto on ennen kaikkea hieno tunnustus siitä pitkäjänteisestä työstä, jota Jyrängön koulussa on jo vuosien ajan tehty lasten hyväksi. Koulussa on järjestelmällisesti kehitetty toimintatapoja, joiden avulla mahdollistetaan lasten aktiivinen toiminta ja liikkuminen kouluympäristössä. Aktiivinen osallistuminen ja toiminnallisuus näkyy koko koulun arjessa, ei pelkästään liikuntatunneilla. Kehitettyjen toimintatapojen vaikutusta on tutkittu ja todistettu useilla suoritetuilla tieteellisillä tutkimuksilla.

Kiitos ja tunnustus kuuluu kaikille tahoille, jotka ovat olleet rakentamassa ja tukemassa Jyrängön koulun toimintamallia useiden vuosien ajan. Siis kiitos koulun henkilökunta, Heinolan kaupunki, oppilaat ja huoltajat, Lasten leikki ja liikunta, Liikkuva koulu - verkosto ja kaikki muut mukana kulkeneet. Upea suoritus ja saavutus!

Tunnustuksen lisäksi palkinto on myös kannustus jatkaa koulun kehittämistä liikkuvan koulun toimintaperiaatteiden mukaisesti myös tulevaisuudessa. Tämä kehittämistoiminta onnistuu vain laajamittaista yhteistyötä tekemällä.

Tässä on vielä suora lainaus OKM:n tiedotteesta:

Vuoden Liikkuva koulu -palkinnot 2013

(Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 9.10.2013)

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat myöntäneet kolme Liikkuva koulu -palkintoa esimerkillisestä työstä liikunnallisen toimintakulttuurin rakentamiseksi kouluympäristössä. Koulupalkinnon sai Jyrängön koulu Heinolasta. Kuntapalkinnon saivat Kalajoki ja Espoo. Palkituissa kunnissa Liikkuva koulu -toimintaa on saatu onnistuneesti levitettyä ja vakiinnutettua useisiin kouluihin. Koululle myönnettävä palkinto on 3000 euroa ja kunnalle myönnettävä 7000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista. Palkinnot jakoi opetusministeri Krista Kiuru Liikkuva koulu -seminaarissa Helsingissä.

Tämän vuoden valinnoissa painotettiin erityisesti Liikkuva koulu -toiminnan vakiinnuttamista luonnolliseksi osaksi normaalia kouluarkea, jotta toiminnalla on jatkuvuutta, ja kunnan sitoutumista toiminnan kehittämiseen.

- Olen iloinen voidessani palkita Jyrängön koulun ja Kalajoen ja Espoon kaupungit siitä työstä, jota ne ovat tehneet oppilaiden fyysisen aktivoimisen ja hyvinvoivan elämäntavan eteen, opetusministeri Krista Kiuru perustelee.

- Nuorena omaksuttu liikunnallinen ja aktiivinen elämäntapa voi kulkea mukana koko elämän ajan. Paitsi että arkipäiväisellä liikkumisella on myönteisiä kansanterveydellisiä vaikutuksia, se myös vahvistaa yksilöllistä hyvinvointia. Koululiikunnan tavoite ei saa olla tulevien huippu-urheilijoiden seulominen, vaan kannustavien ja osallistavien liikuntakokemusten luominen koko ikäluokalle, ministeri Kiuru jatkaa.
Koulupalkinto: Jyrängön koulu, Heinola

Jyrängön koulu on tehnyt koulupäivän liikunnallisen toimintakulttuurin kehittämistä jo vuodesta 2005 lähtien, ja se kehittää edelleen käytäntöjään paremmiksi. Koulun henkilökunta on sitoutunut toimintaan. Aktiivisempi koulupäivä on mahdollistettu muuttamalla koulupäivän rakennetta siten, että koulupäivän aikana on pitempiä välitunteja, ns. toimintatunteja. Jyrängön koulun sisätiloja hyödynnetään liikkumisen mahdollistamisessa innovatiivisilla tavoilla, ja myös koulun piha-aluetta on kehitetty.

Jyrängön koulun toiminta on osoitus siitä, että vaikka ruutuajan viihdemedian ääressä on havaittu yleisesti lisäävän kouluikäisten paikallaanoloaikaa, teknologiaa voidaan käyttää myös liikkumisen aktivoijana. Jyrängön koulun oppilaiden fyysinen aktiivisuus koulupäivien aikana onkin korkealla tasolla myös objektiivisten liikuntamittausten perusteella. Liikkuva koulu -ohjelmassa Jyrängön koulu on ollut mukana pilottivaiheesta v. 2010 lähtien, ja se on jakanut omia kokemuksiaan aktiivisesti muiden koulujen käyttöön.