Kouluterveydenhoitajan tiedote
Kihomato on 3 - 13 mm pituinen, vaalea ja sukkulamainen loinen, joka asuu umpisuolen alueella. Naarasmadot vaeltavat öiseen aikaan peräaukon tuntumaan munimaan. Kihomatoja tavataan ainoastaan ihmisellä ja tartuntoja esiintyy enemmän lapsilla kuin aikuisilla.
Tartunta tapahtuu, kun ihminen nielee kihomadon munia. Madot voivat joutua suuhun suoran käsikosketuksen kautta tai lelujen ja todennäköisesti myös vaatteiden ja vuodevaatteiden koskettelun välityksellä. Kihomadot leviävät etenkin pienten lasten keskuudessa päiväkodeissa ja kouluissa.
Tauti aiheuttaa kutinaa peräaukon suulla, etenkin öisin. Oireiden voimakkuus vaihtelee ja aikuisille tartunta voi olla oireeton. Matojen olemassaolo tulee yleensä ilmi vasta siinä vaiheessa, kun vanhemmat tai lapsi näkevät niitä. Madot muistuttavat valkoisia, liikkuvia langanpätkiä. Matoja tulee näkyviin peräaukon seudulla tai ulostuksessa.
Koko perhe hoidetaan samanaikaisesti oireista riippumatta reseptivapaalla pyrviinilääkityksellä, joka annostellaan pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Huom! pyrviini värjää usein ulosteen punaiseksi; se ei ole vaarallista, mutta saattaa pelästyttää lapsen. Lääkehoito uusitaan aina 2 viikon kuluttua. Joskus käy niin, että reseptivapaa lääke ei auta vaan tartunta uusiutuu useita kertoja. Silloin tarvitaan lääkäriltä resepti vahvempaan lääkkeeseen.
Pelkkä lääkehoito ei riitä häätämään kihomatoja, sillä kihomadon munat saattavat säilyä vuodevaatteissa tai huonepölyssä jopa viikkoja. Lääkkeenoton yhteydessä vaihdetaan vuodevaatteet ja alusvaatteet. Patjat, peitit ja tyynyt imuroidaan ja tuuletetaan. Vuodevaatteiden turhaa pöllyttämistä sisätiloissa vältetään, etteivät mahdolliset munat leviä ilman kautta eteenpäin. Unilelutkin on hyvä pestä tai pakastaa vuorokauden ajaksi. Kodin siivous (imurointi, pintojen pyyhintä) ajoitetaan samaan aikaan vuodevaatteiden vaihdon kanssa. Kodin siivouksessa kannattaa miettiä, mihin kaikkialle käsillä koskettaa: erityisesti ovenkahvat ja WC-pöntön nuppu ovat pyyhittävien listoilla, samoin vesihanat.
Kihomatojen munien pääsy mahasuolikanavaan on estettävä. Jottei sormien kynsien alle jää kihomatojen munia, on kynnet leikattava lyhyiksi. Hyvä käsihygienia estää tartuntoja; kädet pestään aina ennen ruokailua ja WC-käynnin jälkeen. Koululla kannattaa noudattaa aikuisten ohjetta: kun kädet on pesty luokassa ja lähdetään ruokailemaan, niin käsillä ei kosketa matkalla mihinkään. Sormin syötäviä ruokia tulee välttää.
Kihomatotartunnan voi saada kuka tahansa, tartunnoilla ei ole yhteyttä huonoon hygieniaan. Hyvällä hygienialla ja hoidolla niistä pääsee nopeammin eroon.
Jos kysymyksiä aiheesta herää, soitelkaa tai laittakaa viestiä Wilman kautta kouluterveydenhoitajalle!
Hyvää alkanutta kouluvuotta!