THL päivitti ohjeitaan lasten hengitystieinfektioiden osalta 25.8.2020. PHHYKY:n infektiolääkäri on 27.8.2020 täsmentänyt ohjeita alueemme tilanteeseen sopivaksi.

Miten toimitaan kun lapsi (alle < 16 v) sairastuu hengitystieinfektioon?

Tärkeimmät muutokset aiempaan ohjeeseen:

Laajempi ohje:

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Kouluun tai varhaiskasvatukseen palaaminen:

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena. Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Lisätietoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Lapset ja koronavirus

Heinolan kaupunki

Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja pirjo.hepo-oja@heinola.fi puh. 050-071 7310

Koulutusjohtaja Pia Helander pia.helander@heinola.fi puh. 050-556 5934