Päätäitiedote

On tärkeää, että annettuja ohjeita noudatetaan, jotta täit eivät tarttuisi lapsesta toiseen ja tartunnan saaneet tulisivat hoidetuiksi.

YLEISTÄ

Päätäi on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Muualla se ei pysty elämään, sillä se ei saa otetta ihokarvoista niiden paksuuden takia. Naaras elää noin kuukauden ja munii sinä aikana satakunta munaa. Munat se kiinnittää hiuksiin. Munat näkyvät vaaleina, mannaryynimäisinä, vajaan millimetrin pituisina saivareina. Munat kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua. Aikuinen täi ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin.

Pieniä päätäiepidemioita on kouluissa ja päiväkodeissa. Täit leviävät yleensä päähineiden välityksellä, tavallisim-min ilmeisesti vaatenaulakoissa, minkä takia on suotavaa, että pipot ja kaulahuivit säilytetään takin hihassa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen myös läheisessä kanssakäymisessä. Yhteiset kammat, harjat ja korvakuulokkeet ovat muita täiden siirtymisteitä. On myös mahdollista, että saivareita tippuu vuoteeseen, ja täin kuorituessa munasta se löytää hyvällä onnella uuden isännän.

Päätäitä voi esiintyä kenellä tahansa. Täiden esiintyminen ei merkitse sitä, että tartunnan saaneen henkilökohtainen hygienian hoito olisi huonoa. Päätäit lisääntyvät nopeasti, joten ne täytyy hoitaa välittömästi pois.

TARTUNNAN TOTEAMINEN

Päätäi puree hiuspohjaan ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat selvästi. Päätäit löytyvät harvoin pelkästään hiuksia silmin tarkastellen. Avuksi otetaan tiheäpiikkinen ns. täikampa (löytyy apteekista), jolla hiukset kammataan valkoisen paperin päällä. Hiukset tarkastetaan tekemällä tukkaan jakauksia 1 cm:n välein. Hiukset tutkitaan juuresta latvaan ja katsotaan, onko niissä täitä tai onko niihin kiinnittynyt saivareita. Paperilta täit on helppo nähdä. Myös saivareiden näkeminen riittää päätäidiagnoosiin.

HOITO

1. Hoito on aloitettava välittömästi apteekista saatavalla täishampoolla. Vanhemmat huolehtivat itse lapsen täihoidosta. Ei riitä, että lapsi itse pesee hiukset, vaan vanhempi vaahdottaa shampoon huolellisesti lapsen hiuksiin. Saatavilla on useita eri tuotteita, mm. Nix ja Prioderm. Koko perhe on käsiteltävä samanaikaisesti. Hoito on toistettava viikon kuluttua sillä, jolla tartunta on alun perin todettu. Saivareet poistetaan päästä täikamman avulla hiusten tyvestä lähtien.

2. Pese hiusten lisäksi kammat, harjat ym. täishampoolla.

3. Imuroi huolellisesti huonekalut, tyynyt, patjat ja matot.

4. Hävitä täit vuodevaatteista ja päähineistä joko

1. pesemällä tekstiilit +60 asteen lämmössä puolen tunnin ajan ja silittämällä ne kuumalla raudalla

2. kuumentamalla tekstiilit saunassa tai kuivausrummussa 30—60 minuutin ajan

3. pakastamalla tekstiilit muovipussissa –18 asteessa yön yli tai

4. säilyttämällä tekstiilit suljetussa muovipussissa kahden viikon ajan.

Kotona lasten ja kaikkien perheenjäsenten hiukset, korvantaukset ja niska olisi hyvä tarkistaa päivittäin kirkkaassa valossa noin kuukauden ajan. Vaikka täitä ei tänään löytyisikään, voi niitä seuraavana päivänä jo löytyä. Tartunnan toteamisen jälkeen lapsen on oltava pois koulusta niin kauan kunnes ensimmäinen hoitokäsittely on tehty.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä: Terveydenhoitaja Anna-Maija Lehtinen p.044 - 769 2983