KIHOMADOT
Mitä ne ovat ja miten niistä voi päästä eroon?
Kihomadot ovat yleisiä. Kuka tahansa voi saada niitä. Hyvän hygienian maissa ne ovat tavallisimpia matoinfektioita. Kihomadot ovat yleisempiä lapsilla kuin aikuisilla. Kihomadot ovat n. 1 cm mittaisia, vaaleita ja rihmamaisia, langanpätkiä muistuttavia matoja. Niitä saattaa nähdä ulosteen pinnalla tai peräaukon lähistöllä. Kihomato on ihmisen loinen; se ei tartu esim. kotieläimen ulosteesta tai lumesta.
Tartunta saadaan kihomadon munista, joita voi joutua käsien välityksellä suuhun. Ne leviävät helposti käsistä, leluista, vuodevaatteista, kodin tekstiileistä ja kosteista pesutiloista. Munat kulkeutuvat suun ja hengityksen kautta suolistoon ja kehittyvät muutamassa viikossa madoiksi.
Oireina saattavat olla peräaukon kutina ja punoitus (etenkin yöllä). Usein lapsi nukkuu levottomasti ja raapii peräaukon seutua. Kihomadot havaitaan parhaiten tunti nukkumaan menosta, jolloin ne vaeltavat peräaukonsuulle munimaan.
Lääkehoito:
- Apteekista saa ilman reseptiä Pyrvin- ja Vermox-matolääkettä kihomadon häätöön. (Jälkimmäinen on resepti valmiste). Noudata pakkauksen mukana olevia käyttöohjeita.
- Sairastuneen lisäksi myös oireettomat perheenjäsenet tulee hoitaa samanaikaisesti.
- Lääkehoito uusitaan aina 2 viikon kuluttua. Tällöin matolääke annetaan koko perheelle, kierteen katkaisemiseksi.
Muut toimenpiteet:
Lääkehoidon lisäksi suositellaan noudatettavaksi seuraavia toimenpiteitä uusiutumisvaaran välttämiseksi.
- Muistuta lapsia käsien pesusta. Kädet pestään huolellisesti ainakin wc-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua runsaalla vedellä ja saippualla.
- Pidä lapsen kynnet lyhyenä ja puhtaina.
- Vältetään nukkumista kihomadon kantajan kanssa samoissa vuodevaatteissa.
- Koska toistuvatkaan kihomatoinfektiot eivät liity liian vähäiseen siivoamiseen eikä infektio ole vaarallinen, on kihomato-ongelmaan toisinaan liittyvää ylenmääräistä siivoamista syytä välttää. Lääkehoidon jälkeen voi vaihtaa alusvaatteet, petivaatteet, yövaatteet ja pyyhkeet, mutta näiden toimenpiteiden hyödyllisyydestä ei ole selkeää näyttöä.
- Kihomatotartunta uusiutuu herkästi, joten jos matoja on havaittavissa taas kuukauden kuluttua, on hoito epäonnistunut, ja se pitää uusia.
- Madot ja munat kuolevat 24h pakastuksessa ja 1h yli 60 asteen kuumuudessa.
Päiväkodista/koulusta ei tarvitse olla pois kihomatojen vuoksi, mutta tartunnasta on hyvä ilmoittaa päiväkodin/koulun henkilökunnalle.
Publicly, for teachers, for students, for the staff, for guardians and for board